Klik dengan ikhlas kalau sudi...Thanks!

♥.Klik dengan ikhlas kalau sudi...Thanks!...♥(scroll untuk tengok semua)

Saturday, May 20, 2017

Foundation of TESL UITM Dengkil (part 3)

Assalamualaikum, dear Earthlings!

"Best ke TESL?"

Well, aku dapat banyak soalan ni dari start aku isi upu sampai habis asasi year aku. It's a subjective question. Kalau kau tanya aku, memang la aku cakap best sebab aku tak payah belajar formula addmath yang merosakkan minda aku dari tingkatan 4 lagi (No offence to peminat addmath). But, the answer to that might be different to some people. TESL is a short for Teaching English as Second Language so basically, you will learn how to teach English. But during your foundation year, you'll only learn some of the techniques and fill yourself with all English thingy that you must know.

4 core subjects in Tesl are:

♥Writing

♥Reading

♥Listening and Speaking

♥Grammar


While other 4 minor subjects are:

Sem 1

♥Malaysian Studies (Basically belajar sejarah. Well, say hi to your form 4 and 5 textbook!)

♥CTU (For muslim, you'll learn Pendidikan Islam. For non-muslim, you'll learn Pendidikan moral)

♥Computer Literacy (To hone your computer skill.)

♥College Study Skill (Well, you'll learn on how to..study.)


Sem 2

♥Language and Drama (The name tells you everything! Drama, performance, theater! You gonna love this class!)

♥Literature (Somehow, it's like those things that you've learnt during highschool.)

♥CTU (Same as sem 1 but more topics.)

♥TED (You'll learn on how to teach. Yeah.)


That's it! Some might say that those subjects are easy but yeah, it depends on how you 'treat' them. During my semester 1, it was quite hectic with all those new subjects. It was hard to cope with everything, especially when the lecturers start to give you your first assignment in your first university year! Yeay for that! Your 'sleepless night' has begun! 

Some might ask about the core subjects. Writing, reading, listening and speaking, and grammar. Sound easy right? Wait until you meet your first test. Bhahaha. For me, grammar is the most challenging one. Well, it's basically everyone's enemy. Writing is quite hard too since there's a lot of things that you need to learn in order to write your essay academically. You only learn on how to write narrative essay during your semester 1. That's mean, you cannot survive only with that narrative skill of yours. (I suffered too T_T) Since I am a fanfic writer, it really helps me during my first semester.

But I enjoy writing the most since I love to write so I am happy to learn those things. My grammar is bad but it doesn't stop me from writing. You can see it from my writing here. Grammar berterabur kau! Listening and speaking is hard, if you are an introvert like me. You have to speak a lot, obviously. You are required to deliver one speech in semester 1 and 2 speech in semester 2 (It may change). You will be tested with listening and language skill during the examination. Pray hard so that the speakers (in the audio) are not from non-english speaking country or you will suffer. Trust me. 

Reading subject is not easy tho. Don't be fooled by its name. You'll learn a lot of reading skills and there's also some presentations need to be done. But worry not, it's not as hard as grammar. 

You'll learn 8 subjects per semester so there's no way for you to drop the subject. You gonna learn all of them. Don't worry, you'll do great, if you don't procrastinate. Well, I was that kind of student to and thankfully, I barely alive. The second semester is no joke. I lost count on how many times I've cried because of the stress. The assignments were given almost at the same time as well as the due date. Procrastinate, and you'll die. Trust me.



All the lecture halls are great! You'll feel like you're in cinema with the coldness and the best condition you ever get. Beware, your high motivation would sometime be dragged down by the urge to sleep. Yeah, sleep. You read it right. Aku selalu je tidur dalam ni, lagi-lagi time kelas pukul 8 sebab aku malam memang tak tidur sangat. Otak aku sangat efektif di malam hari so time tu je lah aku buat assignment.

Okay, I am done with the brief explanation. In short, I love every single thing that happened in my life during my foundation year. It was a great war but I managed to end it with a party. I'll tell you more in my next entry okay? Or if you want to know more, feel free to ask me through my twitter or leave your comment. Babai!


P/s: #dengkilperform bhahahaha takleh move on XD

Friday, May 19, 2017

Foundation of TESL UITM Dengkil (part 2)

Assalamualaikum, dear Earthlings!

Sebenarnya, aku dah lama nak buat entri ni. Tapi disebabkan aku ni tak istiqomah dalam menulis benda banyak-banyak part ni, aku tangguh dulu. Sedar-sedar je dah masuk 2017. Haa, gitu ceritanya.

Bagi yang mengikuti perkembangan aku, (ecece, sis perasan terlebih.) korang tahu kan aku pergi interview untuk asasi TESL UITM haritu dan alhamdulillah, dapat. I'm officially a TESLian. (I really love this name, ahaks!) Tapi aku tak nak buat full entri in English sebab grammar aku masih berterabur. Karang ada pahlawan papan kekunci serang aku dengan kata-kata kesat. Yelah, aku setakat tulis, cakap biasa-biasa boleh la. Nama pun tengah belajar. Ok, entri hari ni sebenarnya aku nak penuhkan dengan gambar-gambar UITM Dengkil yang vogue je sebenarnya. Tapi tak elok pulak datang-datang terus pos gambar besar gedabak tanpa sebarang intro. Budi bahasa kan budaya kita.

And now, my foundation year has ended! *Clapclapclap*

Aku tahu, next batch dah bersedia mental fizikal dah nak menapak masuk ke Uitm Dengkil. Untuk adik-adik yang dikasihi (ececece acah akak senior) jangan terkejut tengok betapa indah dan menariknya Uitm Dengkil yang selalu menggunakan hashtag seperti #dengkilperform dan #dengkiljeada . Kami tak kisah orang nak kata apa. Kami sangat bahagia dan seronok tahap cecah langit ketujuh dapat peluang tuntut ilmu kat sini.

Dan menghabiskan memory telefon sebab ambik gambar almost every day di dinding-dinding. (acah hipsturr!)

UITM Dengkil ni sebenarnya baru lagi. Batch 98' adalah batch kedua kat situ and first batch yang belajar kat situ for semester 1 and 2. Last batch kalau tak silap, sempat semester 2 je. Kira semua benda baru lagi la. Sekarang pun tengah banyak lagi benda yang diorang tengah naik taraf. So aku rasa, next batch sangat beruntung sebab korang akan dapat lebih banyak kemudahan dari kitorang. Look forward to that okeh? *wink-wink*

Tanpa membuang masa, meh aku tunjuk sikit UITM Dengkil nih.

(Disclaimer: Gambar-gambar yang bakal anda tengok adalah hak milik mutlak aku kecuali yang first tu. Tolong hargai kegigihan aku ambik gambar sekeliling uitm dengkil ni. Yang ambik tanpa kebenaran, tidak dihalalkan. Harap maklum. =D)


 Gambar ehsan google. Aku takde helicam nak ambik gambar ni.


 For girls, bila melangkah masuk kawasan kediaman, ni lah dia rupanya. Ada 3 bangunan. Dahlia 1 (Nun di belakang, takde dalam gambar), Dahlia 2 (bangunan belah kiri dalam gambar) dan Dahlia 3 (bangunan belah kanan, Tak besar macam Dahlia 2. aku kat sini =D)


 Ni pemandangan bahagian luar kolej. Ada balkoni untuk korang sidai baju dan untuk melihat langit dengkil yang femes!


 Untuk mereka yang tak sanggup nak menapak naik tangga walaupun kau duduk tingkat 2 je (macam aku) bolehlah naik lif. Setiap bangunan kat dengkil ni ada lif. Even kat anjung. So, jangan risau kalau anda tak fit macam saya yer?


 Ni gambar rumah kitorang masa mula-mula rasmikan tikar getah baru. Sebab tu rumah bersih dan kemas macam rumah anak dara. Kalau kau masuk tengah-tengah sem, rumah kami macam rumah masing-masing anak sepuluh.


Kalau rasa kaki tu takleh nak pijak simen sejuk, kongsi-kongsi la duit beli tikar getah. Satu gulung (dalam 9 meter kot) kitorang beli RM60 je. Kongsi RM10 sorang. Kata housemate, haruslah berkongsi. *winkwink* Cukup dari balkoni sampai depan pintu tandas. Oh ye, tandas ada dalam rumah ni. Masuk je rumah, kau disambut oleh tandas dulu. Jangan bimbang. Bersih, kalau korang pandai jaga. Satu rumah ada 3 bilik. Satu bilik 2 orang. Dalam bilik tu memang untuk kau membongkang je. Solat, study, semua kat luar. Lain lah kalau kau kecik. Aku tak.


Oh ye! Yang mana duduk Dahlia 3 aras 2 bilik 10 (D3-A2-10), korang akan dapat tikar getah free! Mana aku tahu? Sebab tu rumah kitorang. Since felo bagi wakafkan tikar tu, kitorang tinggal la. Dapat jugak adik-adik guna walaupun dah tak ada rupa tikar getah. Berlubang sana sini. Tapi still korang boleh meniarap terlentang tidur kat luar macam aku dulu! Sejuk! =D




Kita beralih ke luar kolej! Ni kafe Palma. Kalau rasa nak hipstur-hipstur makan nasi pataya, boleh datang sini. Dekat je dengan anjung. Harga bagi aku okay la. Tapi aku datang sini time elaun dah masuk je. Hari lain makan kat anjung.


Haa, ni Anjung Dengkil. Ni bagi aku mercu tanda Uitm Dengkil. Sebab benda pertama yang buat kau tahu tempat ni uitm dengkil ialah anjung yang penuh dengan pilihan gerai makanan. Tapi beware, sebulan kau kat sini, kau akan muak makan kat anjung. Tapi kau tak ada pilihan lain lagi-lagi tengah-tengah bulan. Bhahahaha.


Pandangan dari atas anjung. Time malam anjung memang meriah dengan students yang 'study'. Tapi time exam, memang senyap. Masing-masing mentelaah dalam rumah.


Bahagian atas anjung. Bakery, cafe, salon, butik, mart, kedai buku dengan alat tulis, cybercafe. Semua ada. Haa, apa lagi kau nak?


Pentas kat tengah-tengah anjung. Basically, tempat students buat open gig, open event or apa-apa yang terbuka. Kalau kau naik atas ni, rasa macam retis.


This is my favourite place in sem 2 sebab semester 2 je baru aku berpeluang ada kelas kat sini. Kelas drama yang sangat ohsem! Nanti kat entri lain aku cerita. Studio orkid ni bila masuk kau fefeeling macam dalam dance studio. (Jangan cakap aku je berangan macam ni). 

Oh ye, dinding coklat tu kami panggil dinding hipstur. Setiap hari akan ada orang ambik gambar berlatar belakangkan dinding coklat itu. Dinding-dinding uitm dengkil memang cantik so tak ada masalah nak cari background yang cantik!


See that cermin? Sekeliling kau cermin! Setiap kali masuk aku teringin nak dance depan cermin. Acah retis kpop. Bhahahaha.


Tu pentas keramat. Lampu spotlight atas kepala kau. Kalau tak rasa retis lagi tak tau la.

Aku tak sure student course lain dapat kelas dalam ni ke tak tapi kalau TESL, memang kau akan masuk. Aside from the classes, banyak aktiviti-aktiviti fun dalam ni. Paling best, BUSKER. Walaupun impian aku tak tercapai nak jadi ahli busker, aku suka layan students kat sini buat performance. Sangat talented!


Untuk yang rasa nak mengamalkan gaya hidup sihat, you can bring your own tennis/badminton racket+shuttlecock/tennis ball to play in this court. Court ada banyak sekitar uitm dengkil ni. Ni spot feveret aku time weekend sebab sebelah dahlia 3 je. Aku suka melepak malam-malam kat court ambil makan uncle bob chicken sambil tengok bintang di langit ditemani bunyi kapal terbang setiap 5 minit.


This is the famous PTAR in uitm dengkil. Tempat yang ideal kalau nak jamming macam bro tu petang-petang or time nak ambik gambar kelas. You guys will know what Im saying later on. 


Inside the library or we called it PTAR. Sangat cantik and comfortable. Sesuai untuk tidur lepas seharian penat mentelaah pelajaran.


Bangunan akademik. Ada Etika, Progressif and Dinamik. Mostly, kelas aku kat Dinamik.


Computer lab dekat Etika. Time belajar listening and speaking, kami kat sini.


Last but not least, langit dengkil ft Pusat Islam! (Yang warna putih ada menara tu)


Actually, banyak lagi yang aku nak tunjuk tapi nanti tak surprise kalau aku tunjuk semua. Lagipun, new batch dah nak masuk in few days.(Ke ada yang dah masuk?) I am not one of the PMDS so I don't know. Hakak malas nak jaga adik-adik sebab akak sendiri tak pandai nak jaga diri akak. Bhahaha. So, to those who get accepted into uitm Dengkil, congratulation! Be thankful for everything and create as many memories as you can. There's a lot of people who want to be there and yet, He chose you. Since it is a one year program, you are expected to catch a lot of things! 

So, DO NOT PROCRASTINATE!

Remember your first priority while making good memories as foundation year is really short. Bukti? Tetiba aku dah habis 2 semester and about to pursue my degree later on. How time flies. -.-

That's all for now. Gonna tell you my experience in uitm dengkil in my next entry. (Which I don't know when). Feel free to ask me anything through my twitter (@__eshi) okay? Babai!

Thanks for reading!


P/s: Selamat berhipstur di uitm dengkil yaaw! Bhahahaha XD